tirsdag 9. desember 2008

SOM LOVET: OM PUPPER!

Alle fem som leste min siste blogg har muligens ventet i skrekk eller spenning på dette innlegget, fordi jeg lovet at temaet skulle være dette: Pupper.

Og her kommer det.

Torsdag 8. mai 2008 var nemlig en merkedag for norsk fotball. Det var dagen da Ringnesklanen banket Deportivo Quito 4 - 2 i en glitrende innsats i finalen i Champoins League , og æren for denne bragden tilskrives manageren Tore Pupper. En bemerkelsesverdig prestasjon fordi Tore Pupper kjempet om gullet med 37.000 andre aktive managere av testosteronfylte fotballag fra hele verden.

Forvirret? Det betyr at du følger litt med i fotballidrettens verden. For du har kanskje ikke hørt om Tore Pupper før? Og det var da et annet lag som vant Champions League i år...? Finalen som Chelsea så smertelig tapte?

Tore Pupper heter egentlig Morten Strandlien. Han er en av 37.000 spillere på det norskutviklede nettspillet Managerleague. Spilleren styrer sitt eget fotballag gjennom kjøp og salg av spillere, taktiske valg, treningssamlinger etc. Det spilles to kamper hver ukedag, og de 37.000 spillerne kommer fra 86 land.

Managerleague er bare en av de virtuelle verdner stadig flere og flere mennesker lever i. Verdner der man utvikler ferdigheter, konkurrrerer og henter opplevelser i. Verdner der grenser og avstander ikke eksisterer. Teknologien gjør disse "liksom-virklighetene" stadig mer virkelige og reelle.

Underholdende og ufarlig - javisst. Eller...?

Bekymringsmeldinger over avvikende sosial adferd tikker inn både til skoler og helseforetak rundt om. Tragedier har utspilt seg fordi unge sinn ikke har klart å skille den virtuelle verden de lever i og som de mestrer fra den virkelige - som de mestrer stadig dårligere. Tore Pupper og hans medspillere har ingen rolle i dette. De representerer "the good guys" i det digitale univers. Det er andre, og farligere aktører der ute når det gjelder påvirkning av personligheter som ikke har funnet sin forankring blandt mennesker av kjøtt og blod.
Tore Pupper og alle de andre som henter kreativitet, utfordringer og opplevelser fra internett varsler kun om en utvikling som på ett eller annet tidspunkt også vil berøre reisebransjen:

Dagen kommer da du kan reise virtuelt i real-tid på en helt annen måte enn i dag. Du kan velge destinasjon og/eller opplevelse, invitere venner med deg - og dra. I sofakroken.

Derfor er Tore Pupper viktig for meg. Eller mer presist: Den virtuelle verden som fenger og engasjerer folk som Tore Pupper. Det er liksom så riktig da, at man i den uvirkelige verden bruker uvirkelige navn.

Da kan man til og med tenke seg at Oslo Internasjonale Lufthavn Gardermoen bærer det velklingende navn "Ibsen International Airport Oslo"......

Ingen kommentarer: